T-Ford

t-ford

T-Ford oli vuosien 1908 – 1927 välisenä aikana valmistuksessa ollut Fordin lanseeraama automalli. Mallia pidetään yleisesti yhtenä 1900-luvun alkupuoliskon merkittävimmistä suunnannäyttäjistä automekaniikan ja motoriikan kehityksessä. Auto oli myös yksi ensimmäisistä keskiluokan saataville luoduista malleista. T-Fordin alhaisen hinnan selittää pääosin Henry Fordin kehittämä liukuhihna, jonka myötä autonvalmistusprosessi hyppäsi hurjaa vauhtia eteenpäin aiemmasta. T-Fordia ennen autot valmistettiin hitaasti käsityönä, mutta liukuhihnan avulla tuotanto pystyttiin automatisoimaan ja standardisoimaan. T-Fordin eli Ford Model T:n hinta pystyttiin tiputtamaan alle tuhannen dollarin ensimmäisenä nelipaikkaisena ja –sylinterisenä mallina maailmassa.

T-Fordin moottori on 2,9-litrainen ja 20 hevosvoiman peto, jolla kyettiin saavuttamaan noin 70 km/h huippunopeus. Auto painaa noin 540 kiloa ja kuluttaa sadalla kilometrillä löpöä vaihtelevasti 11,5 – 19 litran välillä.

Kuten useimmat muutkin vanhan ajan autot, myös T-Ford poikkeaa merkittävästi nykyaikaisista jälkeläisistään: esimerkiksi polkimia oli kolme, mutta niistä kahta käytettiin vaihteiden vaihtamiseen kaksivaihteisella planeettapyörästöllä. Kolmatta poljinta käytettiin moottorijarruna. Kaasu toimi erillisestä vivusta, kuten myös nykyaikainen käsijarru. Avaimiakaan ei tietysti noina päivinä käynnistyksessä käytetty, vaan sen tehtävää hoiti kammettava veivi.

T-Ford nimitettiin myös vuosisadan autoksi Global Automotive Elections Foundationin järjestämässä äänestyksessä. Malli voitti seuraavaksi sijoittuneen Minin selkeällä 742 – 617 piste-erolla, joten T-Fordia voi huoletta pitää yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä keksinnöistä moottorikulkuneuvojen alalla.

rnn.yqe.